Асептична упаковка багатьох продуктів (напої, молоко, молочні продукти, соуси та супи) у картонні контейнери, тюбики, пляшки та фольгу стала загальноприйнятим стандартом. Запаковані таким чином продукти відрізняються збереженням їх високої якості протягом тривалого часу.
Для створення стерильного середовища в пакувальних установках застосовуються різні технології стерилізації пакувальних матеріалів і внутрішніх поверхонь самих машин. Висока температура, обробка хімікатами або випромінювання високої енергії можуть бути використані для цього.
З точки зору мікробіологічної безпеки стерилізуючі засоби, що використовуються в асептичній упаковці, повинні забезпечувати ступінь захисту, що дорівнює відомому для традиційних систем стерилізації. Ці вимоги поширюються як на безпосередню поверхню пакувального матеріалу, що має контакт з продуктом харчування, так і на внутрішню поверхню машини, які утворюють асептичну або стерильну зону всередині пакувальної машини.